Du måste vara inloggad för att se priser & kunna handla - ansök om konto här, eller logga in längst upp på sidan.


Sydväst

En praktisk hatt mot regn och vind med ett brätte som är bredare i nacken. Flippa gärna ur och gör i roliga färger, tyger och dekorera med din fantasi.

DU BEHÖVER:
•En bit tyg som tål regn, tex. softshell. Eller varför inte i reflex? Tygåtgången på 150 cm bredd är ca 50cm.
•Foder till öronlapparna. Till exempel flanell som är mjukt ock skönt mot huden. Om man önskar kan man fodra även hatt-kullen. Ca 25 cm behövs till både kulle och öronlappar.
•Hood-band eller snodd till att knyta under hakan
•Eventuellt en snoddstopp till banden.
•Applikationer, eventuellt en knapp att klä, som kan sätta på toppen.
•Symaskin

SÅ HÄR GÖR DU:
1.Rita av mönsterdelarna på silkespapper. Notera vilka delar som ska skarvas ihop och vilka som ska klippas mot vikt kant.
2.Lägg ut delarna på tyget och lägg till sömsmån, 1cm runt om.
3.Klipp ut 1st foderdel till öronlapparna och eventuellt delarna till hatt-kullen. Även här med 1 cm sömsmån.
4.Lägg delarna till öronlapparna räta mot räta och sy runt den långa kanten. Pressa isär sömsmånen och vräng. Sy ihop den öppna kanten med en smal stöd-söm så håller det sig lättare på plats.
5.Sy ihop brättet mitt bak, räta mot räta på båda delarna.
6.Lägg ihop brättena räta mot räta och sy runt i ytterkant. Nåla gärna noga innan då det är lätt att det drar sig. Försök att inte sträcka för mycket i tyget då det kan töja sig och kanten kan bli lite vågig och ojämn.
7.Pressa isär och jacka eventuellt ur sömsmånen med jämna mellanrum i fall det känns knöligt när du vänder. Vänd och pressa till kanten ordentligt. Sy en stickning i kanten så ligger den på plats. Ett tips är att nåla först för det är lätt att det drar sig. Sy gärna en bit in, ca 2cm från kanten. Det kan också vara dekorativt att sy flera stickningar med jämna mellanrum.
8.Sy ihop alla delarna till hattkullen. Enklast är att sy nerifrån och upp mot toppen. Avsluta sömmen 1 cm innan kanten och fäst noga. När nästa bit sys fast och även den avslutas 1 cm från kanten, så kommer sömmarna att mötas, men sömsmånen kommer att vara ”fri” så att man kan pressa isär dem. Det kan vara lite pilligt att få till det snyggt, men ju noggrannare man är att möta sömmarna, desto mindre risk att det blir ett hål på toppen.
9.Om du väljer att fodra hela hatten så är det dags att även sy ihop foderdelarna till hatt-kullen.
10.Nu monterar du ihop alla delarna genom att först nåla ihop hatt-kullen med brättet. Om man vill kan man först sy ihop dessa med en stöd-söm så blir det inte så bökigt med alla lösa delar. Sedan placerar du ut öronlapps-delen med rätsidan mot brättet. Markera mitten på öronlappen och utgå från mitt bak när du nålar fast den. Placera ut banden så att de hamnar lagom under hakan. De ska ligga mellan brättet och öronlappen så att de kommer utanför öronlappen. Sy runt om med 1 cm sömsmån.
11.Fodret tråcklas fast i öppningen och sys fast förhand. Färdigt!

Mönstret laddar du ner här:
Sydväst Mönster

Sektioner

Följ oss